Здравословен бананов хляб

Здравословен бананов хляб

Здравейте, кулинарни почитатели! Ето, че най-накрая намерих време да ви представя една изключително вкусна рецепта за здравословен бананов хляб, подходяща за тези от вас, които искат да хапнат нещо сладко, и това да не се отрази на диетата ви. В рецептата съм посочила различни варианти на продуктите, които може да използвате, за да направите хляба съвсем по ваш вкус. Надявам се и вие да харесате този нискокалоричен вариант на едно толкова апетитно сладко изкушение толкова, колкото той допадна и на моето семейство. 

Рецептата е интерпретирана от един от уеб сайтовете, в които напоследък се ровя постоянно, и намирам много креативни идеи за ястия, които да споделя с вас - Cookie and Kate.



*За рецептата ще са ви необходими една голяма купа за разбиване, една по-малка купа, бъркалка, правоъгълна форма за печене с размери 25х13х6 см, чаена чаша с вместимост 240 мл и подходящи лъжички и прибори.

Необходими продукти

1/3 чаена чаша зехтин или разтопено кокосово масло или друг вид растително масло

1/2 чаена чаша мед или меласа или кленов сироп (може дори да ги смесите)

2 яйца

1 чаена чаша смачкани банани (около два цели банана)

1/3 чаена чаша мляко по ваш избор или вода

1 чаена лъжица сода за хляб (сода бикарбонат)

ванилия

1/2 чаена лъжица сол

1/2 чаена лъжица канела или едно пакетче канелена захар

по желание ядки или семена

1 и 3/4 чаена чаша пълнозърнесто брашно или такова по ваш избор

Начин на приготвяне

1. Предварително загрейте фурната си на 180 градуса по Целзий (356 градуса по Фаренхайт) със или без вентилатор (да грее отгоре и отдолу).

2. В купа разбъркайте добре меда с мазнината (в моя случай зехтин) с помощта на бъркалка. Добавете двете яйца и отново разбийте до хомогенизиране. След това добавете смачканите зрели банани и млякото.

3. Прибавете содата за хляб, ванилията, канелата, солта и разбъркайте отново. Накрая добавете на части брашното и ядките или семената, ако имате такива. Сместа трябва да е почти като кексово тесто на консистенция.

4. Намазнете тавичката (вижте описанието на формата за печене по-горе) с мазнина по ваш избор и покрийте леко с брашно (можете да пропуснете частта с брашното, но така ви гарантирам, се хлябът няма да се залепи за формата).

5. Изпечете хляба за около 30-35 минути или докато придобие приятен загар. Проверявайте с клечка за зъби дали е готов. Ако по нея няма останали трохи, значи може да извадите хляба от фурната.

6. Оставете банановия хляб да изстине за около 10-15 минути и след това внимателно го извадете от тавата и го поставете на решетка, за да се охлади напълно. Препоръчвам ви да го хапвате с малко кисело мляко или резенчета банан.

До нови срещи!





Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации