Пропускане към основното съдържание
Портокалов сладкиш
Портокалов сладкиш
Необходими продукти:
За портокаловия блат:
3 яйца
120 грама кафява захар (не е проблем да използвате и обикновена)
80 мл прясно изстискан портокалов сок
80 мл олио по избор
ванилия
15 грама бакпулвер (едно пакетче)
200 грама пресято брашно
За портокаловия крем:
200 мл прясно изстискан портокалов сок
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици брашно
Начин на приготвяне:
(Инструкции за приготвянето на блата)
1. Предварително загрейте фурната на 180 градуса по Целзий без вентилатор (360 градуса по Фаренхайт) или на 170 градуса по Целзий с вентилатор. Покрийте дъното на кръгла тава с диаметър 24 см с хартия за печене и намажете стените с олио.
2. С помощта на миксер на средна степен разбийте яйцата със захарта до получаване на бледа, пухкава смес. Добавете и портокаловия сок, олиото и ванилията, като отново разбиете добре с миксера до хомогенизиране.
3. Започнете да прибавяте пресятото брашно на части, заедно с бакпулвера, и разбийте на ниска степен. Крайната смес трябва да е гъста и въздушна.
4. Прехвърлете сместа в тавата и изпечете за около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби, върху която не бива да остават трохи.
5. След изваждане от фурната оставете блата да изстине за около 10-15 минути и разрежете на две половини.
(Инструкции за приготвянето на портокаловия крем)
1. В тенджера смесете захарта, брашното и портокаловия сок. Преместете върху котлон и при постоянно разбъркване след около 2-3 минути сместа ще се сгъсти. Тогава я отстранете от котлона и веднага разпределете равномерно върху долния блат, като след това захлупите с горния.
2. Оставете сладкиша за около 10-15 минути, докато изстине напълно и крема попие леко в блатовете. Поръсете с пудра захар и украсете с резенче портокал. Приятен апетит!
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар