Портокалов сладкиш

Портокалов сладкиш

Необходими продукти:

За портокаловия блат:

3 яйца

120 грама кафява захар (не е проблем да използвате и обикновена)

80 мл прясно изстискан портокалов сок

80 мл олио по избор

ванилия

15 грама бакпулвер (едно пакетче)

200 грама пресято брашно

За портокаловия крем:

200 мл прясно изстискан портокалов сок

2 супени лъжици захар

2 супени лъжици брашно

Начин на приготвяне:

(Инструкции за приготвянето на блата)

1. Предварително загрейте фурната на 180 градуса по Целзий без вентилатор (360 градуса по Фаренхайт) или на 170 градуса по Целзий с вентилатор. Покрийте дъното на кръгла тава с диаметър 24 см с хартия за печене и намажете стените с олио.

2. С помощта на миксер на средна степен разбийте яйцата със захарта до получаване на бледа, пухкава смес. Добавете и портокаловия сок, олиото и ванилията, като отново разбиете добре с миксера до хомогенизиране.

3. Започнете да прибавяте пресятото брашно на части, заедно с бакпулвера, и разбийте на ниска степен. Крайната смес трябва да е гъста и въздушна.

4. Прехвърлете сместа в тавата и изпечете за около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби, върху която не бива да остават трохи.

5. След изваждане от фурната оставете блата да изстине за около 10-15 минути и разрежете на две половини.

(Инструкции за приготвянето на портокаловия крем)

1. В тенджера смесете захарта, брашното и портокаловия сок. Преместете върху котлон и при постоянно разбъркване след около 2-3 минути сместа ще се сгъсти. Тогава я отстранете от котлона и веднага разпределете равномерно върху долния блат, като след това захлупите с горния.

2. Оставете сладкиша за около 10-15 минути, докато изстине напълно и крема попие леко в блатовете. Поръсете с пудра захар и украсете с резенче портокал. Приятен апетит!

До нови срещи!


Коментари

Популярни публикации