Шоколадов чийзкейк с рикота

Шоколадов чийзкейк с рикота



Необходими продукти:

За блата:

400 грама какаови бисквити

150 грама разтопено масло

За пълнежа:

125 - 150 грама черен шоколад, предварително разтопен и охладен

400 грама сирене рикота

200 грама готварска сметана

5 супени лъжици пудра захар

ванилия

2 яйца

какао

Начин на приготвяне:

1. За бисквитения блат с помощта на блендер или на ръка натрошете или смелете бисквитите. Смесете бисквитите с разтопеното масло и разбъркайте добре с помощта на шпатула. Изсипете сместа в кръгла тавичка (моята е с размери 24 X 6,5 см. ), дъното на която е покрито с хартия за печене, а стените намазани с масло.

2. Блата изпечете в предваритено загрята фурна на 160 градуса без вентилатор или на 150 градуса с вентилатор за около 5-10 минути. След изваждане от фурната го оставете да се охлади на стайна температура.

3. За пълнежа разбийте рикотата с помощта на миксер и прибавете пудрата захар. След това започнете да добавяте яйцата едно по едно като разбивате добре след всяко добавяне до постигане на хомогенност. Сложете готварската сметана, ванилията и разбийте до пухкавост.

4. Разпределете сместа равномерно върху бисквитения блат и изпечете в предварително загрята фурна на 150 градуса със или без вентилатор за около 30-40 минути. За да проверите дали е готов сладкишът потупайте леко по стените на тавичката - чийзкейкът е готов, когато само средната част пулсира.

5. След изпичане оставете десерта да изстине на отворена фурна. Оставете го в хладилник да се стегне за около 8 часа. 

6. Накрая го извадете от тавичката за печене и поръсете с какао.


До нови срещи!



Коментари

Популярни публикации