Пропускане към основното съдържание
Шоколадов чийзкейк с рикота
Шоколадов чийзкейк с рикота
Необходими продукти:
За блата:
400 грама какаови бисквити
150 грама разтопено масло
За пълнежа:
125 - 150 грама черен шоколад, предварително разтопен и охладен
400 грама сирене рикота
200 грама готварска сметана
5 супени лъжици пудра захар
ванилия
2 яйца
какао
Начин на приготвяне:
1. За бисквитения блат с помощта на блендер или на ръка натрошете или смелете бисквитите. Смесете бисквитите с разтопеното масло и разбъркайте добре с помощта на шпатула. Изсипете сместа в кръгла тавичка (моята е с размери 24 X 6,5 см. ), дъното на която е покрито с хартия за печене, а стените намазани с масло.
2. Блата изпечете в предваритено загрята фурна на 160 градуса без вентилатор или на 150 градуса с вентилатор за около 5-10 минути. След изваждане от фурната го оставете да се охлади на стайна температура.
3. За пълнежа разбийте рикотата с помощта на миксер и прибавете пудрата захар. След това започнете да добавяте яйцата едно по едно като разбивате добре след всяко добавяне до постигане на хомогенност. Сложете готварската сметана, ванилията и разбийте до пухкавост.
4. Разпределете сместа равномерно върху бисквитения блат и изпечете в предварително загрята фурна на 150 градуса със или без вентилатор за около 30-40 минути. За да проверите дали е готов сладкишът потупайте леко по стените на тавичката - чийзкейкът е готов, когато само средната част пулсира.
5. След изпичане оставете десерта да изстине на отворена фурна. Оставете го в хладилник да се стегне за около 8 часа.
6. Накрая го извадете от тавичката за печене и поръсете с какао.
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар