Зебра кекс

Зебра кекс



Необходими продукти:

4 яйца

1 чаена чаша захар (200 грама)

1 чаена чаша мляко (240 мл)

ванилия

3 чаени чаши брашно (375 грама)

2 чаени лъжици бакпулвер

1/4 чаена лъжица сол

За шоколадовата смес:

3 супени лъжици неподсладено какао (25 грама)

1/4 чаена чаша мляко (50 мл)



Начин на приготвяне:

1. Намазнете кръгла форма за печене, моята е с диаметър 25 см, и покрийте дъното с хартия за печене. Предварително загрейте фурната си на 180 градуса по Целзий (356 градуса по Фаренхайт) да грее отгоре и отдолу или с вентилатор (с вентилатор намалете температурата с десет градуса).

2. В купата смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта.

3. В отделна купа с помощта на миксер разбийте маслото със захарта до получаване на бледа пухкава смес. Добавете едно по едно и яйцата при непрекъснато разбиване. Прибавете и ванилията.

4. Редувайте като добавяте към сместа млякото и сухите съставки. Трябва да получите гъсто кексово тесто.

5. За шоколадовата смес с помощта на бъркалка смесете добре какаото и млякото. Отделете две чаени чаши от сместа и я добавете към какаото и млякото като разбиете добре.

6. За да създадете този красив "зебра" ефект, редувайте като добавяте по една супена лъжица от двете смеси една върху друга. Започнете от средата на тавичката, вземете една лъжица от светлата смес и после върху нея добавете лъжица от шоколадовата смес, редувайте тези стъпки, докато и двете смеси свършат.

7. Печете за около 40-45 минути като проверявате с клечка за зъби, ако след пробождане тя излезе чиста, значи кексът е готов.

8. Извадете от печката и оставете да изстине за около 15-20 минути на хладно. След това отделете сладкиша внимателно от тавата и се насладете на невероятния вкус.


До нови срещи!



Коментари

Популярни публикации