Пропускане към основното съдържание
Дамски каприз
Дамски каприз
Необходими продукти:
125 грама меко масло
200 грама кафява захар
5 яйца, разделени белтъци от жълтъци
250 грама кисело мляко на стайна температура
200 грама пресято брашно
2 чаени лъжици бакпулвер
ванилия
щипка сол
1 чаена лъжица лимонов сок
1 бурканче малиново сладко - може и по-малко, преценете на око
5-6 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180 градуса по Целзий (360 градуса по Фаренхайт). Пригответе тава с размери 28х24 см, покрийте дъното с хартия за печене, а стените намажете с масло или олио.
2. С помощта на миксер разбийте маслото и захарта до получаване на бледа, пухкава смес. След това добавете и ванилията, жълтъците един по един, киселото мляко, брашното на части, солта и бакпулвера. Разбийте всички продукти добре до хомогенизиране.
3. Прехвърлете сместа в тавата и изпечете за около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби, която след забождане в блата трябва да излезе суха.
4. След изваждане от фурната оставете изпечения блат на страна за около 5-10 минути. После намажете отгоре със сладкото от малини.
5. В купа с помощта на миксер разбийте белтъците с пудрата захар и лимоновия сок до получаване на пухкава пяна. Прехвърлете в сладкарски пош с гладък накрайник и шприцовайте върху сладкото.
6. Запечете сладкиша във фурната на грил при 200 градуса по Целзий за около 3-5 минути, докато меренгът придобие загар.
7. След изваждане от фурната оставете сладкиша да изстине за около 20 минути. Съхранявайте в хладилник и приятен апетит!
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар