Дамски каприз

Дамски каприз

Необходими продукти:

125 грама меко масло 

200 грама кафява захар

5 яйца, разделени белтъци от жълтъци

250 грама кисело мляко на стайна температура

200 грама пресято брашно

2 чаени лъжици бакпулвер

ванилия

щипка сол

1 чаена лъжица лимонов сок

1 бурканче малиново сладко - може и по-малко, преценете на око

5-6 супени лъжици пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 180 градуса по Целзий (360 градуса по Фаренхайт). Пригответе тава с размери 28х24 см, покрийте дъното с хартия за печене, а стените намажете с масло или олио. 

2. С помощта на миксер разбийте маслото и захарта до получаване на бледа, пухкава смес. След това добавете и ванилията, жълтъците един по един, киселото мляко, брашното на части, солта и бакпулвера. Разбийте всички продукти добре до хомогенизиране.

3. Прехвърлете сместа в тавата и изпечете за около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби, която след забождане в блата трябва да излезе суха.

4. След изваждане от фурната оставете изпечения блат на страна за около 5-10 минути. После намажете отгоре със сладкото от малини.

5. В купа с помощта на миксер разбийте белтъците с пудрата захар и лимоновия сок до получаване на пухкава пяна. Прехвърлете в сладкарски пош с  гладък накрайник и шприцовайте върху сладкото.

6. Запечете сладкиша във фурната на грил при 200 градуса по Целзий за около 3-5 минути, докато меренгът придобие загар.

7. След изваждане от фурната оставете сладкиша да изстине за около 20 минути. Съхранявайте в хладилник и приятен апетит!

До нови срещи!

Коментари

Популярни публикации