Пропускане към основното съдържание
Козуначен сладкиш с крем
Козуначен сладкиш с крем
Необходими продукти:
За ваниловия крем:
1 яйце
40 грама захар
25 грама царевично нишесте с вкус на ванилия
250 мл топло мляко
За козуначеното тесто:
500 грама пресято брашно
1 пакетче суха мая
200 мл топло мляко
80 грама захар
70 грама разтопено масло
2 яйца
20 грама царевично нишесте с вкус на ванилия
филирани парченца бадеми по избор
1 яйце за намазване
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. За приготвянето на крема в тенджера с помощта на телена бъркалка добре смесете яйцето, захарта, нишестето и топлото мляко. Прехвърлете на котлон на средна температура и бъркайте през цялото време, докато крема не се сгъсти. Преместете настрана тенджерата и покрийте с фолио или сложете капак.
2. За козуначеното тесто в купа добре разбъркайте с телена бъркалка топлото мляко със захарта, яйцата, разтопеното масло и нишестето. В отделна купа смесете и пресятото брашно и сухата мая.
3. Постепенно започнете да добавяте брашнената смес към течните съставки до получаване на меко, еластично тесто. Извадете го от купата върху набрашнен плот и месете с ръце за около 5 минути.
4. Върнете тестото в купата и завийте с фолио. Оставете на стайна температура за около 2 часа или във фурната на 50 градуса по Целзий за около час - час и половина.
5. Извадете втасалото тесто от купата и омесете леко върху набрашнен плот. С помощта на точилка разточете на правоъгълник с размери 50 x 30 см. Намажете равномерно с ваниловия крем и завийте на руло. Изрежете пънчета с дебелина 4 см (моите се получиха 12) и подредете в кръгла тава (диаметър 26 см), чието дъно е покрито с хартия за печене, а стените са намазани с олио.
6. Отново завийте с фолио и оставете да втаса за около 20 минути. Намажете сладкиша с разбитото яйце и поръсете с бадемите.
7. Изпечете в предварително загряна фурна на 170 градуса по Целзий с вентилатор или на 180 градуса без вентилатор за около 35 минути, или докато придобие хубав загар.
8. Извадете сладкиша от тавата и оставете да изстине на решетка за около 15-20 минути. Силно се надявам да ви хареса!
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар