Козуначен сладкиш с крем

Козуначен сладкиш с крем

Необходими продукти:

За ваниловия крем:

1 яйце

40 грама захар

25 грама царевично нишесте с вкус на ванилия

250 мл топло мляко

За козуначеното тесто:

500 грама пресято брашно

1 пакетче суха мая

200 мл топло мляко

80 грама захар

70 грама разтопено масло

2 яйца

20 грама царевично нишесте с вкус на ванилия

филирани парченца бадеми по избор

1 яйце за намазване

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: 

1. За приготвянето на крема в тенджера с помощта на телена бъркалка добре смесете яйцето, захарта, нишестето и топлото мляко. Прехвърлете на котлон на средна температура и бъркайте през цялото време, докато крема не се сгъсти. Преместете настрана тенджерата и покрийте с фолио или сложете капак.

2. За козуначеното тесто в купа добре разбъркайте с телена бъркалка топлото мляко със захарта, яйцата, разтопеното масло и нишестето. В отделна купа смесете и пресятото брашно и сухата мая.

3. Постепенно започнете да добавяте брашнената смес към течните съставки до получаване на меко, еластично тесто. Извадете го от купата върху набрашнен плот и месете с ръце за около 5 минути.

4. Върнете тестото в купата и завийте с фолио. Оставете на стайна температура за около 2 часа или във фурната на 50 градуса по Целзий за около час - час и половина. 

5. Извадете втасалото тесто от купата и омесете леко върху набрашнен плот. С помощта на точилка разточете на правоъгълник с размери 50 x 30 см. Намажете равномерно с ваниловия крем и завийте на руло. Изрежете пънчета с дебелина 4 см (моите се получиха 12) и подредете в кръгла тава (диаметър 26 см), чието дъно е покрито с хартия за печене, а стените са намазани с олио.

6. Отново завийте с фолио и оставете да втаса за около 20 минути. Намажете сладкиша с разбитото яйце и поръсете с бадемите.

7. Изпечете в предварително загряна фурна на 170 градуса по Целзий с вентилатор или на 180 градуса без вентилатор за около 35 минути, или докато придобие хубав загар.

8. Извадете сладкиша от тавата и оставете да изстине на решетка за около 15-20 минути. Силно се надявам да ви хареса!

До нови срещи!

Коментари

Популярни публикации