Пропускане към основното съдържание
Какаов кекс с крем от сирене рикота
Какаов кекс с крем от сирене рикота
Необходими продукти:
За основата:
5 яйца
150 грама захар
120 мл мляко
120 мл олио по избор
320 грама брашно
25 грама неподсладено какао
2 чаени лъжици бакпулвер
ванилия
За крема с рикота:
500 грама добре охладено сирене рикота
2 яйца
70 грама захар
20 грама царевично или пшенично нишесте без вкус
ванилия
Начин на приготвяне:
1. Покрийте дъното на голяма правоъгълна тава (моята е с размери 35х40 см) с хартия за печене и намаже стените с олио.
2. За основата отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в различни купи. Разбийте белтъците с помощта на миксер до получаване на твърда, пухкава пяна и ги оставете настрана.
3. Разбийте с миксер жълтъците със захарта. След това добавете и ванилията, млякото, олиото, какаото, брашното на части и бакпулвера до получаване на хомогенна смес. Започнете да добавяте постепенно и разбитите белтъци внимателно с шпатула. Излейте сместа в тавата за печене и разпределете равномерно.
4. За сместа с рикота разбийте рикотата с миксер. Добавете захарта, ванилията, нишестето и яйцата и отново смесете добре до пухкавост.
5. Прехвърлете сместа със сирене рикота в пош с гладък накрайник и шприцовайте върху какаовата смес, така че да се получи решетка.
6. Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса по Целзий с вентилатор или на 180 градуса по Целзий без вентилатор за около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби, по която не бива да остават трохи.
Това е за днес от мен. Силно се надявам да изпробвате и харесате този красив сладкиш.
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар