Какаов кекс с крем от сирене рикота

Какаов кекс с крем от сирене рикота

Необходими продукти:

За основата:

5 яйца

150 грама захар

120 мл мляко

120 мл олио по избор

320 грама брашно

25 грама неподсладено какао

2 чаени лъжици бакпулвер

ванилия

За крема с рикота:

500 грама добре охладено сирене рикота

2 яйца

70 грама захар

20 грама царевично или пшенично нишесте без вкус

ванилия

Начин на приготвяне:

1. Покрийте дъното на голяма правоъгълна тава (моята е с размери 35х40 см) с хартия за печене и намаже стените с олио.

2. За основата отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в различни купи. Разбийте белтъците с помощта на миксер до получаване на твърда, пухкава пяна и ги оставете настрана.

3. Разбийте с миксер жълтъците със захарта. След това добавете и ванилията, млякото, олиото, какаото, брашното на части и бакпулвера до получаване на хомогенна смес. Започнете да добавяте постепенно и разбитите белтъци внимателно с шпатула. Излейте сместа в тавата за печене и разпределете равномерно.

4. За сместа с рикота разбийте рикотата с миксер. Добавете захарта, ванилията, нишестето и яйцата и отново смесете добре до пухкавост.

5. Прехвърлете сместа със сирене рикота в пош с гладък накрайник и шприцовайте върху какаовата смес, така че да се получи решетка.

6. Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса по Целзий с вентилатор или на 180 градуса по Целзий без вентилатор за около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби, по която не бива да остават трохи. 

Това е за днес от мен. Силно се надявам да изпробвате и харесате този красив сладкиш.

До нови срещи!

Коментари

Популярни публикации