Шоколадов тарт

Шоколадов тарт

Необходими продукти:

За тестото:

3 яйца

120 грама захар

120 грама олио по избор

25 грама неподсладено какао

450 грама пресято брашно

2 чаени лъжици бакпулвер

За шоколадовия крем:

350 мл прясно мляко

120 грама захар

25 грама царевично нишесте

2 супени лъжици неподсладено какао

2 супени лъжици разтворимо кафе

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий (360 градуса по Фаренхайт) без вентилатор или на 170 градуса с вентилатор. Пригответе кръгла тава с диаметър 26 см, покрийте дънното с хартия за печене и намажете стените с олио.  

2. За крема в тенджера смесете с помощта на бъркалка захарта, нишестето, какаото, кафето и затопленото мляко. Преместете тенджерата на котлон на умерена температура и при постоянно разбъркване оставете крема да се сгъсти за около 4-5 минути. Оставете на страна, покрийте с капак или фолио и оставете крема да изстине.

3. За тестото в отделна купа смесете добре яйцата, захарта, олиото, какаото, бакпулвера и брашното на части. Омесете меко тесто и го оставете да престои в хладилника за 30 минути или във фризера за около 15-20 минути, докато се стегне.

4. Разточете 2/3 от тестото под формата на окръжност и прехвърлете в тавата, притискайки до дъното и стените. След това излейте крема и разпределете равномерно върху тестото. Останалата част от тестото разточете на кора с дебелина около половин сантиметър и изрежете формички, като аз използвах сърца. Подредете ги по периферията на сладкиша, но може да сложите и по средата.

5. Изпечете сладкиша за около 30 минути и след изваждане от фурната го отделете от тавата (при условие, ако е с махащо се дъно) и оставете да изстине за около 15-20 минути.

*Рецептата е интерпретирана от сайта Fatto in Casa da Benedetta.

Бон Апетит!

Коментари

Популярни публикации