Кроасани с локум

Кроасани с локум

Необходими продукти:

(За две тави с кроасани)

500 грама пресято брашно

1 пакетче мая (7 грама)

6 супени лъжици пудра захар + още, ако ги предпочитате по-сладки

400 мл леко затоплено мляко

меко масло за намазване (около 150 грама)

1 щипка сол 

ванилия

2 жълтъка за намазване 

локум или шоколад по желание


Начин на приготвяне:

1. Смесете пресятото брашно, захарта и маята. След това добавете и солта. Започнете да добавяте и леко затопленото мляко на части, заедно с ванилията. Омесете меко, лепкаво тесто и го прехвърлете на набрашнен плот.

2. Разтопете малко масло и месете тестото, като използвате по малко от маслото в продължение на 10 минути (месете подобно на козуначено тесто като разтегляте). Накрая оформете топка с тестото и поставете в достатъчно голяма намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на стайна температура за около 1 час или докато удвои обема си (25-30 градуса по Целзий; ако в стаята е твърде студено не е проблем да го оставите във фурната при температура 50 градуса на вентилатор).

3. Разделете втасалото тестото на равни по големина топчета (всяко по около 65 грама, като моите се получиха 9). Разточете всяко едно на тънък правоъгълник, като след всеки слой намазвате с масло по цялата дължина. След приключването на този процес разточете леко получения един правоъгълник. Увийте в прозрачно фолио и оставете да престои във фризера за 20 минути, след което прехвърлете в хладилника за 1-2 часа или, ако имате повече време, ще е идеално да го оставите за 5-6 часа или цяла нощ.

4. Извадете охладеното тесто от хладилника и разточете отново с точилката. Сега започваме с прегъването: вземете единия край на правоъгълника и прегънете до средата. Направете същото и с другия край, така че двата прегънати края да се срещнат на средата. Накрая прегънете отново, така че двете прегъвания да се окажат едно върху друга. Така ще се получат четири слоя. После разточете отново леко на правоъгълник и оставете в хладилника за 30 минути.

5. След изваждане от хладилника повторете процеса и оставете отново в хладилника за 30 минути. На този етап разделете тестото на две части, за да получите приблизително два правоъгълника. Докато работите с единия, оставете другия правоъгълник в хладилника. 

6. Разточете единия правоъгълник на тънка кора с дебелина около половин см, като ширината трябва да е около 20 см, а дължината без значение. Започнете да изрязвате триъгълници, като основата е с дължина около 8 см (правете разрез по средата на основата). Сега поставете половин парче локум или намажете с течен шоколад и много внимателно завийте с помощта на дланта, а не пръстите (не завивайте нито много стегнато, нито много отпуснато). Повторете същия процес и с втория правоъгълник и подредете кроасаните в две тави, покрити с хартия за печене. 

        

7. Оставете да втасат за около два часа на стайна температура (25-30 градуса по Целзий) или във фурната, докато удвоят обема си. Накрая намажете с разбитите жълтъци и изпечете в предварително загряна фурна със или без вентилатор на 180 градуса по Целзий за 6 минути и още 15 минути на 160 градуса или, докато придобият загар. 

8. След изваждане от фурната ги оставете да изстинат за около 15-20 минути и се насладете на прекрасния аромат и също толкова неустоим вкус!

До нови срещи! 




Коментари

Популярни публикации