Шахматни сладки

Шахматни сладки

Необходими продукти:

(За две тави със сладки)

500 грама пресято брашно 

3 супени лъжици натурално какао

3 чаени лъжици бакпулвер

120 грама захар по избор 

5 чаени лъжици мед

200 грама охладено масло

1 щипка сол 

ванилия

1 белтък за намазване 

Начин на приготвяне:

1. Смесете пресятото брашно, солта, захарта и бакпулвера. След това добавете и маслото, нарязано на кубчета, и стрийте на трохи. Накрая прибавете яйцата, ванилията и меда и омесете меко тесто.

2. Разделете тестото на две равни части и към едната прибавете какаото, докато го оцвети равномерно. Оставете двете теста да престоят във фризера за 15 минути или в хладилника за половин час.

3. След охлаждането разточете на две кори с дебелина около половин сантиметър и с помощта на дълга линия или нож изрежете краищата, така че да получите правилен правоъгълник. Започнете да изрязвате дълги ленти с ширина около 1,5 см и повторете същия процес с другата половина от тестото.

4. Отделете един белтък в отделна купичка - той ще служи като лепило. Сладките ще се състоят от три реда. На първи ред редувайте три ленти една до друга (кафява, бяла, кафява), като слепвате с помощта на белтъка. Намажете целия ред с белтъка и поставете нови три ленти (бяла, кафява, бяла). За третия ред повторете същия процес и притиснете получения парарелепипед от всички страни, за да запази формата си.

5. Повторете същия процес и направете още едно такова руло. При положение, че ви остава малко тесто, може да оформите сладки спирали, като сложите кафява върху бяла лента и завиете, а след това сплескайте леко. Оставете двете рула за шахматни сладки във фризера за 20 минути.

6. С помощта на нож започнете да изрязвате правоъгълници с дебелина около 1 см и сплескайте. Изпечете сладките в предварително загряна фурна на 170 градуса по Целзий с вентилатор или на 180 градуса без вентилатор за около 10 минути или, докато придобият загар.

7. След изваждане от фурната ги оставете да изстинат за около 15 минути и се насладете на прекрасния аромат и също толкова неустоим вкус!


До нови срещи! 


Коментари

Популярни публикации