Пропускане към основното съдържание
Шахматни сладки
Шахматни сладки
Необходими продукти:
(За две тави със сладки)
500 грама пресято брашно
3 супени лъжици натурално какао
3 чаени лъжици бакпулвер
120 грама захар по избор
5 чаени лъжици мед
200 грама охладено масло
1 щипка сол
ванилия
1 белтък за намазване
Начин на приготвяне:
1. Смесете пресятото брашно, солта, захарта и бакпулвера. След това добавете и маслото, нарязано на кубчета, и стрийте на трохи. Накрая прибавете яйцата, ванилията и меда и омесете меко тесто.
2. Разделете тестото на две равни части и към едната прибавете какаото, докато го оцвети равномерно. Оставете двете теста да престоят във фризера за 15 минути или в хладилника за половин час.
3. След охлаждането разточете на две кори с дебелина около половин сантиметър и с помощта на дълга линия или нож изрежете краищата, така че да получите правилен правоъгълник. Започнете да изрязвате дълги ленти с ширина около 1,5 см и повторете същия процес с другата половина от тестото.
4. Отделете един белтък в отделна купичка - той ще служи като лепило. Сладките ще се състоят от три реда. На първи ред редувайте три ленти една до друга (кафява, бяла, кафява), като слепвате с помощта на белтъка. Намажете целия ред с белтъка и поставете нови три ленти (бяла, кафява, бяла). За третия ред повторете същия процес и притиснете получения парарелепипед от всички страни, за да запази формата си.
5. Повторете същия процес и направете още едно такова руло. При положение, че ви остава малко тесто, може да оформите сладки спирали, като сложите кафява върху бяла лента и завиете, а след това сплескайте леко. Оставете двете рула за шахматни сладки във фризера за 20 минути.
6. С помощта на нож започнете да изрязвате правоъгълници с дебелина около 1 см и сплескайте. Изпечете сладките в предварително загряна фурна на 170 градуса по Целзий с вентилатор или на 180 градуса без вентилатор за около 10 минути или, докато придобият загар.
7. След изваждане от фурната ги оставете да изстинат за около 15 минути и се насладете на прекрасния аромат и също толкова неустоим вкус!
До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар