Пропускане към основното съдържание
Кекс с кафе и орехи
Кекс с кафе и орехи
Необходими продукти:
2 яйца на стайна температура
200 грама кафява захар
100 грама меко масло
1 чаша кафе (150 мл)
100 мл прясно мляко
150 грама смлени орехи на ситно, но не е проблем, ако има и по-едри парченца
250 грама пресято брашно
3 чаени лъжици бакпулвер
ванилия
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Пригответе кръгла тава с изваждащо се дъно с диаметър около 24 см, покрийте дъното с хартия за печене и намазнете стените на съда. Предварително загрейте фурната на 180 градуса по Целзий (360 градуса по Фаренхайт) без вентилатор или на 170 градуса по Целзий с вентилатор.
2. В две купи отделете жълтъците от белтъците. С помощта на миксер разбийте белтъците до пухкавост.
3. Разбийте жълтъците и захарта, прибавете и мекото масло, млякото, кафето, ванилията, пресятото брашно на части и бакпулвера. Накрая добавете и смлените орехи, като разбъркате с шпатула. След това започнете да прибавяте и белтъците на части, смесвайки внимателно без резки движения.
4. Прехвърлете сместа в тавата и изпечете за около 35-40 минути, като проверявате с клечка за зъби. След изваждане от фурната отделете сладкиша от тавата и оставете да изстине за около 15-20 минути.
*Рецептата е взаимствана от сайта Fatto in casa da Benedetta.
Бон Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар