Кекс с кафе и орехи

Кекс с кафе и орехи

Необходими продукти:

2 яйца на стайна температура

200 грама кафява захар

100 грама меко масло

1 чаша кафе (150 мл)

100 мл прясно мляко

150 грама смлени орехи на ситно, но не е проблем, ако има и по-едри парченца

250 грама пресято брашно

3 чаени лъжици бакпулвер

ванилия

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Пригответе кръгла тава с изваждащо се дъно с диаметър около 24 см, покрийте дъното с хартия за печене и намазнете стените на съда. Предварително загрейте фурната на 180 градуса по Целзий (360 градуса по Фаренхайт) без вентилатор или на 170 градуса по Целзий с вентилатор. 

2. В две купи отделете жълтъците от белтъците. С помощта на миксер разбийте белтъците до пухкавост.

3. Разбийте жълтъците и захарта, прибавете и мекото масло, млякото, кафето, ванилията, пресятото брашно на части и бакпулвера. Накрая добавете и смлените орехи, като разбъркате с шпатула. След това започнете да прибавяте и белтъците на части, смесвайки внимателно без резки движения.

4. Прехвърлете сместа в тавата и изпечете за около 35-40 минути, като проверявате с клечка за зъби. След изваждане от фурната отделете сладкиша от тавата и оставете да изстине за около 15-20 минути.

*Рецептата е взаимствана от сайта Fatto in casa da Benedetta.

Бон Апетит!

Коментари

Популярни публикации